Saturday, December 4, 2010

Percubaan yang sukses

Hari ini saya cuba buat coklat truffle, kebetulan masa ke KL minggu lepas, saya ada beli truffle shell dan hazelnut paste. Saya gunakan dark choc shell. Filling saya buat dengan white choc dan hazelnut paste. Saya enrob dengan milk choc. Anak-anak saya amat sukakannya..."rasa macam coklat yang paling lazat di dunia, kinder bueno la mak", itulah komen anak saya Faris.

Setelah enrob, biarkan settle, sepatutnya lapik dengan aluminium foil supaya base tidak melekat, ini saya kena improve lagi, boleh juga di roll on chopped nuts, serbuk koko atau pipe on white choc, ikut kreativiti masing-masing, tapi kali ni, saya buat plain saja.



Truflle hazelnut filling...yummy!!!
Truffle yang di roll on grilled almond nibs, pistachios dan serbuk koko


3 comments:

  1. Coklat truffle ini saya bawakan ke majlis kenduri berkhatan anak sepupu saya di Bandar Puteri Jaya petang semalam. Ramai aunties and uncles yang datang dan saya suruh mereka rasa untuk mendapatkan komen untuk improvekan lagi pembuatan coklat saya. Alhamdulillah semuanya memberi komen positif dan mengakui kelazatan. Apa lagi...kalau ada majlis kecil-kecilan tu, bolehlah order..

    ReplyDelete
  2. coklat nie memang sedap...tp saya akan menanti coklat truffle@kinder bueno...keep on going...all the best

    ReplyDelete
  3. coklat nie sedap... saya dah rasa dah macam kinder bueno

    ReplyDelete